Voor kinderen

Voor elke leeftijd heeft de bib een speciaal ingericht hoekje met boeken, strips en dvd's op maat.

We werken met kleuraanduidingen achter op de boeken en DVD's.

kinderafdeling
baby en peuters

 

Het baby- en peuterhoekje valt meteen op door het zonnige oranje.

kleuters

 

Door de groene kleuraanduiding herkent u de kleuterboeken en -films.

Kamishibai

Dit van oorsprong Japanse verteltheater - vandaar de bijzondere naam - is een geweldige manier om voor te lezen aan een jong publiek.

Door de grote vertelplaten één voor één in het mooie houten theatertje te schuiven, dompel je de kinderen volledig onder in het verhaal.

kamishibai

Deze manier van voorlezen is ideaal voor in de klas, maar ook op een verjaardagsfeestje of overal waar een groep kinderen samen is kan je ermee scoren.

We beschikken over een mooie collectie kamishibai verhalen, waarbij de bestaande prentenboeken zijn omgezet in vertelplaten. Je schuift ze in het theater aan terwijl de kinderen naar het theater kijken kan jij aan de achterkant het verhaal voorlezen.

Heel eenvoudig maar doeltreffend!

In de bib kan je zowel het houten verteltheater zelf ontlenen als de vertelplaten

eerste lezertjes

 

De blauwkleurige nis is bestemd voor de eerste lezertjes.

Lezen op AVI-niveau

AVI is geen dier, nee. Absoluut niet. Ook geen ziekte, nee. Scholen gebruiken het AVI-systeem om de individuele leesontwikkeling van je kind te analyseren en bij te sturen. Via AVI-toetsen stelt de school het geschatte leesniveau van je kind vast.

Leesplezier staat voorop

Kinderen leren beter lezen door veel te lezen. En als je kind graag leest, zal het automatisch ook meer lezen. Doorloop deze checklist bij de keuze van een boek voor je kind:

  • Interesses Sluit het boek aan bij de interesses van je kind, zal je kind het een leuk boek vinden? 
  • Leesniveau Welk AVI-niveau kan je kind aan?
  • Begripsniveau Kies je een boek met veel of weinig tekst, veel of weinig illustraties? Hoe dik mag het boek zijn? Hoe complex mag het verhaal zijn?

AVI helpt je bij het kiezen van een boek voor je prille lezer

Wil je zeker zijn dat je een boek kiest dat past bij het leesniveau van je kind? Dan kan de AVI-codering op de cover je helpen. Door de juiste moeilijkheidsgraad te kiezen vermijd je dat een boek te moeilijk of net te gemakkelijk is.

Bieblo boekentips

bieblo

 

Bieblo geeft boekentips aan kinderen van 6 tot 11.

Al swipend door mooie illustraties vertel je aan Bieblo wat jouw interesses zijn. Op het einde krijg je 8 boekentips die passen bij jouw interesses en leeftijd. Staat er tussen de 8 leestips toch geen boek dat je aanspreekt? Vernieuw de pagina voor andere boekentips uit de bib. Elke boekentip kan je meteen uitlenen of reserveren!

Tot binnenkort? 

Bieblo van de hoofdbibliotheek in Eksel.

Bieblo van het filiaal in Hechtel.

Fundels

Leesplezier op een andere manier.

Onze digitale prentenboeken en eerste leesboeken voor kinderen met animatiefilmpjes, educatieve spelletjes en oefeningen.

Fundels prentenboeken

Bestaande prentenboeken komen tot leven op een interactieve manier voor kinderen tussen 3 en 7 jaar. Het digitale prentenboek omvat een animatie aangevuld met leuke teken-, speel- en doe-activiteiten. De prentenboeken zijn beschikbaar op Apple, Android en PC.

Thumbnail

Fundels AVI-boeken

Lezers tussen 6 en 10 jaar oefenen op algemene leesvaardigheden, technisch lezen en begrijpend lezen. De AVI-boekjes zijn beschikbaar in de AppStore voor op tablets en online.

Thumbnail

Kijk hier hoe je de app kan downloaden.

8- tot 12 jarigen

 

8 tot 12- jarigen kennen de zwarte aanduidingen als leidraad.

12- tot 14 jarigen

 

Rood is bestemd is voor 12 tot 14-jarigen.

informatief

 

De linkerwand, naast het "hellend vlak" kleurt paars vanwege het grote aanbod aan informatieve boeken en DVD's.

Zoek een boek met Bieblo

bieblo

 

Bieblo geeft boekentips aan kinderen van 6 tot 11.

Al swipend door mooie illustraties vertel je aan Bieblo wat jouw interesses zijn. Op het einde krijg je 8 boekentips die passen bij jouw interesses en leeftijd. Staat er tussen de 8 leestips toch geen boek dat je aanspreekt? Vernieuw de pagina voor andere boekentips uit de bib. Elke boekentip kan je meteen uitlenen!

Tot binnenkort? 

Bieblo van de hoofdbibliotheek in Eksel.

Bieblo van het filiaal in Hechtel.

Hulp bij boeken zoeken

Op zoek naar een boek op jouw maat?
Kijk eens op Boekenzoeker!

boekenzoeker

 

 

Wat is Boekenzoeker?  

Boekenzoeker geeft kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar boekentips op maat en wil hen zo verleiden tot lezen. Boekenzoeker laat hen boeken vinden die hen aanspreken, maar doet hen ook genres en titels ontdekken waarmee ze minder of niet vertrouwd zijn. Op basis van categorieën en thema’s die hen interesseren, worden er boeken getipt.  

De site bevat een ruime selectie van diverse titels, zorgvuldig samengesteld door een redactieteam van experten (leerkrachten, recensenten, bibliotheekmedewerkers, boekhandelaars…). Boekenzoeker is geen recensiewebsite, maar is een tool om kinderen en jongeren wegwijs te maken in het grote boekenaanbod.   

Uiteraard kan Boekenzoeker ook gebruikt worden door leerkrachten en ouders om jonge lezers te helpen in hun zoektocht naar een boek. 

Aanwezig in de bib? 

Leuk boek gevonden? Dan kan je meteen checken of het boek beschikbaar is in de collectie van onze bibliotheek. Bij elk boek is er een zoekveld waar je de postcode (let op! voor onze bib: 3940) kan ingeven. Boekenzoeker linkt dan rechtstreeks door naar de beschrijving en het plaatskenmerk van het boek in onze bibliotheekcatalogus.  

Luisterfragment 

Bij elk boek dat ook beschikbaar is in Luisterpuntbibliotheek, vind je een kort luisterfragment op Boekenzoeker. Zo krijg je een voorproefje en kan je rechtstreeks doorklikken naar de bijbehorende boekenfiche in de online catalogus van Luisterpuntbibliotheek. Zo helpt Boekenzoeker om de weg te wijzen naar de uitgebreide Daisy- en braillecollectie. 

Voorlezen

Voorlezen heeft tal van positieve effecten op de ontwikkeling van kinderen.
Zowel op emotioneel, cognitief als sociaal vlak. Voorlezen draagt bij tot een betere taal- en leesvaardigheid van het kind.
Hoe vroeger en regelmatiger kinderen worden voorgelezen, hoe groter de voordelen zijn.

Kijk op deze pagina voor meer tips en tricks.