Boek Nederlands

Kaspar Hauser

Wim Zaal (auteur)

Kaspar Hauser

Wim Zaal (auteur)
In de reeks:
Levensbeschrijving van de Duitse vondeling (circa 1812-1833).
Onderwerp
Hauser, Kaspar
Titel
Kaspar Hauser
Auteur
Wim Zaal
Taal
Nederlands
Uitgever
Soesterberg: Aspekt, 2008
147 p. : ill.
ISBN
9789059116344

Besprekingen

Op pinkstermaandag 26 mei 1828 stond een 16-jarige jongen in Neurenberg op de markt. Hij bleek Kaspar Hauser te heten, kon amper spreken, liep als een kleuter, en uit zijn onsamenhangend verhaal kon men opmaken dat hij altijd gevangen had gezeten. Hij trok door zijn hypersensitiviteit de aandacht, en steeds meer mensen raakten geboeid door de raadsels die hij belichaamde. Weldra begon men over zijn afkomst te speculeren, en het gerucht deed de ronde dat hij een als baby verwisselde erfprins uit het Duitse huis van Baden zou zijn. Daardoor ging ook de politiek zich voor het 'Kind van Europa' interesseren. Ruim vijf jaar na zijn verschijning, op 17 december1833, werd de onbekende vermoord.

Over deze met raadsels omgeven figuur schreef de Nederlandse historicus Wim Zaal dit boek in de reeks 'Aspekt Biografie'. Hij begint met de hypothese, die hij zelf onwaarschijnlijk en melodramatisch acht, van de prinselijke afkomst uit het Duitse huis van Baden, en hangt de acht hoofdstukken va…Lees verder
In mei 1828 duikt in de Beierse stad Neurenberg een zestienjarige, geestelijk achtergebleven jongen op, die volgens zijn eigen verhalen jarenlang in een donkere kelder op water en brood was opgesloten. Tot op heden houdt de raadselachtige geschiedenis van deze vondeling historici, medici, psychologen en pedagogen in de ban. De auteur volgt de historische gebeurtenissen en de mythevorming rond Kaspar Hauser, die volgens een gerucht de om politieke redenen 'weggewerkte' erfprins van Baden was. Spanningsvol, met gepaste humor en in een lichtvoetige schrijfstijl worden verhalen, documenten en onderzoeken over Kaspar, zijn vijanden, zijn goede en kwade opvoeders, leraren en beschermers binnen de historische context geplaatst. In 1833 heeft een aanslag op zijn leven Kaspars dood tot gevolg. Het boek bevat enkele illustraties in zwart-wit en een beperkt literatuuroverzicht. Geschikt voor een historisch en in het fenomeen 'vondeling' geïnteresseerd publiek.