Boek Nederlands

Wat rood was

Rosie Price (auteur), Gerda Baardman (vertaler), Monique Ter Berg (vertaler)

Wat rood was

Rosie Price (auteur), Gerda Baardman (vertaler), Monique Ter Berg (vertaler)
Genre:
Titel
Wat rood was
Auteur
Rosie Price 1993-
Vertaler
Gerda Baardman Monique Ter Berg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
What red was
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2019
319 p.
ISBN
9789044639995 (paperback)

Besprekingen

Na de verkrachting

Word je na een verkrachting een zwijgend slachtoffer, of wijs je de dader aan? Debutant Rosie Price tackelt de kwestie in Wat rood was.

Kate en Max ontmoeten elkaar tijdens hun eerste week aan de universiteit en beseffen meteen dat er iets klikt. Zozeer zelfs dat ze na een tijd beslissen om een flat te delen en samen naar het zuiden van Frankrijk op vakantie te gaan. Ze houden van elkaar, maar van seks is nooit sprake. ‘Ze is zo’n vriendin die je hebt als je jong bent,’ zo beschrijft Max' moeder Kate, ‘die je de wereld van een andere kant laat zien en indruk op je maakt.’ En dat geldt ook in omgekeerde richting: de uit een sociale woonwijk afkomstige Kate heeft met Max een vis gevangen die uit een wel heel ander aquarium afkomstig is. Moeder Zara is regisseur en vader William een vaatchirurg die uit een familie stamt die het ooit in de mijnbouw heeft gemaakt. Naast het riante Londense huis waarin Zara en William wonen, speelt een deel van Rosie Price’ debuutroman Wat rood was daardoor ook in het landelijke Gloucestershire, waar oma Bernadette Bisley House bewoont, een ietwat verv…Lees verder

Verkracht door een kennis

De Duitse Bettina Wilpert en de Britse Rosie Price debuteren met heel verschillende boeken over verkrachting door een bekende man.

W at er nu precies gebeurde tijdens die verkrachting, hoe hij zich in haar bewoog of haar in bedwang hield, hoe zij tegenstribbelde of van angst bevroor: het wordt niet uitgebreid beschreven in twee debuutromans over verkrachting. De daad waar om alles draait, is in een paar zinnen verteld. Wat er in Bettina Wilperts 'Wat ons overkomt' en Rosie Prices 'Wat rood was' vooral toe doet, is wat die daad teweeg brengt. In beide boeken wordt de vrouw verkracht door een man die ze kent. Is dat verkrachting, ook volgens de wet? En wie vertel je over verkrachting door een kennis?

"Ze herinnerde zich dat ze op Jonas' bed lag. Dat hij haar broek uittrok. Ze had eerst niet geregistreerd wat er precies gebeurde. Toen ze het merkte, had ze zich verzet, maar hij was sterker, had haar polsen tegen het matras gedrukt. Hij was bij haar binnengedrongen. Op een gegeven moment had ze haar verzet opgegeven, het had geen zin, ze was te dronken en hij was groter en sterker. Het belangrijkste was dat…Lees verder