Boek
Nederlands

Epidemieën en pandemieën

Roel Coutinho (auteur)
+1
Epidemieën en pandemieën
×
Epidemieën en pandemieën Epidemieën en pandemieën

Epidemieën en pandemieën

In de reeks:
Overzicht van het ontstaan en de bestrijding van epidemieën in heden en verleden.
Titel
Epidemieën en pandemieën
Auteur
Roel Coutinho
Taal
Nederlands
Editie
Vijfde herziene druk
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2020
159 p. : ill.
ISBN
9789025312572 (paperback)

Besprekingen

De huidige uitbraak van het coronavirus in China heeft nog maar eens duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar ook een moderne samenleving is voor een epidemie. Roel Couthino, oud-RIVM directeur infectieziekten en een autoriteit op het gebied van de epidemiologie, laat in dit boekje uit de reeks 'Elementaire deeltjes' zijn licht schijnen over besmettelijke ziekten die in het verleden de mensheid geteisterd hebben, zoals de pest, cholera en de Spaanse griep. Na de Tweede Wereldoorlog dachten velen dat dankzij antibiotica en vaccinatie zich geen pandemieën meer zouden voordoen, maar in de jaren tachtig maakte de aidsepidemie een einde aan dit optimisme. Sindsdien hebben ebola, sars en de Mexicaanse griep, hoewel tijdig onder controle gebracht, laten zien dat opperste waakzaamheid vereist is. Dat die nog wel eens wil verslappen, blijkt onder andere uit de afnemende vaccinatiegraad die sinds kort bespeurbaar is als gevolg van bezorgde berichten over mogelijke bijwerkingen die op sociale media geuit…Lees verder

Over Roel Coutinho

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Roel Coutinho

Roel Coutinho (Laren (NH), 4 april 1946) is een Nederlands arts, microbioloog en voormalig directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb), onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Leven en werk

Na zijn studie geneeskunde in Amsterdam werkte Coutinho als tropenarts in Guinee-Bissau en Senegal. Ook werkte hij in Bangladesh een periode mee aan de uitroeiing van pokken. Terug in Nederland specialiseerde hij zich als medisch microbioloog en werd in 1977 hoofd van de afdeling Volksgezondheid van de GGD in Amsterdam. Een onderwerp waar hij bij deze functie veel mee te maken had, was de bestrijding van seksueel overdraagbare aandoeningen. Later kwam daar ook hiv/aids bij. Een aantal jaren later promoveerde Coutinho in 1984 op het onderwerp seksueel overdraagbare aandoeningen bij homoseksuele mannen.

In 1989 werd Roel Coutinho benoemd tot hoogleraar in de epidemiologie en preventie van …Lees verder op Wikipedia