Boek Nederlands

Kudos

Rachel Cusk (auteur), Marijke Versluys (vertaler)

Kudos

Rachel Cusk (auteur), Marijke Versluys (vertaler)
Genre:
In een vliegtuig luistert een vrouw naar het verhaal van de onbekende passagier naast haar: over zijn werk, zijn huwelijk, zijn dochter en de nacht waarin hij zijn hond moest begraven. De vrouw, Faye, is onderweg naar Europa om interviews te geven over haar nieuwe boek. Eenmaal daar aangekomen spreekt ze met mensen over kunst, familie, politiek, liefde, over plezier en verdriet, en over gerechtigh
Titel
Kudos
Auteur
Rachel Cusk
Vertaler
Marijke Versluys
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Kudos
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
199 p.
Aantekening
Vormt samen met Contouren (deel 1) en Transit (deel 2) een drieluik
ISBN
9789403132402 (paperback)

Besprekingen

Luisterend oor

Roman. In Kudos, het laatste deel van haar trilogie, klinkt Rachel Cusk scherp als altijd. Helaas valt de schrijfster soms in herhaling.

Soms lees je in recensies dat de focus van een auteur te beperkt is, dat het boek in kwestie enkel gaat over first world problems. Ergerlijk is dat. Alsof een maker niet zelf mag beslissen wat zijn of haar onderwerp is. Toch bekroop me tijdens het lezen van Kudos deze gedachte: het wereldje dat Cusk laat zien is wel érg klein. Het is een kliekje van schrijvers, uitgevers, journalisten en festivalorganisatoren. Het is niet eens zozeer dát Cusk deze incrowd opvoert, meer dat ze dit alwéér doet. Kudos is het slot van een trilogie, en ook in deel één, Contouren, spelen veel scènes zich in dit milieu af. Daarin gaat de gescheiden auteur Faye lesgeven in Griekenland. In opvolger Transit laat de vrouw haar Londense huis verbouwen.

In elk van de delen wordt de naam van het hoofdpersonage slechts één keer genoemd. Bovenal luistert Faye naar de verhalen van anderen. Faye, de ik-verteller, blijft haast onzichtbaar. Terwijl …Lees verder

Vrouwen die mannen nadoen, krijgen eerder lof

In haar trilogie Contouren, Transit en het nieuwe Kudos is de verteller, Fay, opmerkelijk zwijgzaam. Door de hoofdpersoon uit te sparen, vond schrijfster Rachel Cusk een nieuwe manier om het leven vorm te geven, zonder zich aan de lezer uit te leveren. 'Niks toelichten! Nou en of, daar heb ik plezier in.'

Een schrijfster zit in een vliegtuig, onderweg naar een boekpresentatie in Europa. Als de lange man naast haar zich in zijn stoel heeft gewurmd en begint te knikkebollen, wordt hij telkens gewekt door de stewardess omdat zijn grote voeten het gangpad versperren. Verstoord, en alweer wakker, begint hij te praten tegen zijn buurvrouw, een geweldig verhaal over zijn gezin en de begrafenis van hun geliefde hond Pilot die hij daarnet in zijn eentje heeft uitgevoerd. De aarde zit nog onder zijn nagels.

Zo vergaat het Fay, de schrijfster in de roman Kudos van Rachel Cusk, voortdurend. Waar ze ook verschijnt, op een festival, in een hotel, wandelend of in het openbaar vervoer; zonder zelf iets te hoeven zeggen, krijgt ze verhalen toegeworpen. Mensen blijken niets liever te doen dan haar hun hele hebben en houwen toe te vertrouwen, met een voorkeur voor de thema's liefde en ouderschap.

En, andere overeenkomst: dat doen ze zonder haar iets te vragen. Zelfs het obligate rijtje i…Lees verder

Kloppen onze verhalen wel?

Ook in het laatste deel van Rachel Cusks scheidingstrilogie moeten we het verhaal van Faye zelf bedenken.

Na de romans 'Contouren' en 'Transit' is 'Kudos' het laatste deel van de 'scheidingstrilogie' van Rachel Cusk, waarin ze het leven ná de scheiding van schrijfster Faye beschrijft.

Deze Faye is een transparante - haast onpersoonlijke - verteller die steevast op reis is naar iets literairs in een warm buitenland, en onderweg de levensverhalen optekent die anderen haar vertellen. Faye is enkel het oog dat waarneemt, ze heeft en geeft geen blik op zichzelf. Opvallend is dat waar zij ook komt, vreemden haar de meest intieme zaken beginnen te vertellen.

Waar Cusk in 'Contouren' - door de verhalen van passanten - de contouren van Fayes nieuwe leven zichtbaar maakt, wordt in 'Transit' haar net gekochte huis verbouwd en zo letterlijk en figuurlijk de transitie naar Faye's nieuwe leven beschreven.

In 'Kudos' is Faye tot verbazing van haar vriendenkring - want waarom laat ze zich opnieuw vastketenen? - hertrouwd, zijn haar zoons in de pubertijd, en als ze een telef…Lees verder