Boek Nederlands

De ommelanden

Elvis Peeters (auteur), Nicole Van Bael (medewerker)

De ommelanden

Elvis Peeters (auteur), Nicole Van Bael (medewerker)
Genre:
Titel
De ommelanden / Elvis Peeters ; in samenwerking met Nicole Van Bael
Auteur
Elvis Peeters
Medewerker
Nicole Van Bael
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Angèle, 2019
220 p.
ISBN
9789057599606 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Overgeleverd aan het duistere platteland

Pijnlijk accuraat drijft Elvis Peeters zijn personages tot over de rand in zijn nieuwe roman De ommelanden. Een fotografe raakt in een vergeten gebied steeds verder geïsoleerd. Tenminste, zo lijkt het.

Is het een averechtse parabel, een grimmig sprookje of een verhaal met een moraal? Er valt niet zomaar de vinger op te leggen. Zeker is dat Elvis Peeters in zijn nieuwe roman De ommelanden de beklemming vanaf de eerste pagina's crescendo laat gaan. En dat deze roman je meteen in de tang neemt. Actueel is hij ook, in tijden van 'gilets jaunes', met zijn redeloze spanning tussen stad en vergeten hinterland in een onbestendig Europa, waarin klimaatverandering de lakens begint uit te delen.

In een gestaag tempo leverde Elvis Peeters met Wij (2009), Dinsdag (2012), Jacht (2015) en recent nog Brood (2018) boeken af die aan de ribben bleven kleven. Geschreven 'met twee hoofden en vier handen', zoals Peeters zijn samenwerking met echtgenote Nicole van Bael ooit typeerde, houden ze ons vaak een boosaardige spiegel voor. Slim verteld, uitgekiend van taal, met een behoorlijk illusieloos wereldbeeld. In De ommelanden is dat niet anders. Hoe valt dat te rijmen met het uitgesproken engage…Lees verder