Boek
Nederlands

Zwijntje

Birdie Black (auteur), Rosalind Beardshaw (illustrator)
Zwijntje gaat wandelen en komt onderweg allerlei leuke en spannende dingen tegen: een handje honing, vier kwakende kikkers, negen apen en tien voetsporen van een…grote leeuw! Prentenboek om tot tien te leren tellen, met vrolijke kleurenillustraties, flapjes en tekst deels op rijm. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Dieren, Tellen
Titel
Zwijntje
Auteur
Birdie Black
Illustrator
Rosalind Beardshaw
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Warthog
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2016
[18] p. : ill.
ISBN
9789044826814 (hardback)

Besprekingen

Hoofdpersoon Zwijntje is een vrolijk en ondernemend ventje in een blauwe trui, met een nieuwsgierige aard. Hij huppelt van pagina naar pagina en ontdekt telkens weer nieuwe dieren, die zich in wisselende hoeveelheden ophouden, oplopend van één handje honing tot tien voetsporen. De getallen presenteren zich in paren die soms mooi allitereren: twee boze bijen en vier kwakende kikkers. Sommige delen van de tekst zijn op rijm geschreven, soms wordt het rijm losgelaten. De zin ‘Zwijntje ging eens wandelen’ komt steeds terug, wat de tekst een prettige herkenbaarheid geeft voor de jonge luisteraar. Het rijm, de alliteratie en de herhaling maken dit tot een fijn voorleesverhaal, maar illustraties en vormgeving zijn toch de ster van het boek. Het kleurrijke, stevige omslag heeft een uitnodigende uitstraling en bevat kleine doorkijkgaten, die de nieuwsgierigheid wekken. De flapjes in het binnenwerk hebben hebben uitsnedes die het ruimtelijke effect versterken, maar nog stevig genoeg zijn voor …Lees verder

Zwijntje

Prentenboek met flapjes en doorkijkgaatjes over een Zwijntje dat gaat wandelen en steeds voor nieuwe ontdekkingen komt te staan. Wanneer hij één handje honing vindt komen er twee boze bijen tevoorschijn en onder de drie groene blaadjes in de vijver zitten vier kikkers ... ga zo maar door. De ontdekkingstocht achter de flapjes brengt het Zwijntje tot negen apen waarna tien voetsporen hem voeren tot bij één Leeuw! Dat is het moment om zich uit de voeten te maken. De tekst staat op rijm; hij is best verrassend en zit goed qua ritme. Ongemerkt en op een leuke manier leren kleuters tellen van één tot tien. Het Zwijntje ziet er lief uit en de illustraties bruisen van kleuren en beweging.