Boek Nederlands

Spookje en ik

Bart Demyttenaere (auteur), Valérie D'Heur (illustrator)

Spookje en ik

Bart Demyttenaere (auteur), Valérie D'Heur (illustrator)
  • Vanaf 3-5 jaar
Een jongen (ik-figuur) ontmoet in zijn slaapkamer een spookje. De jongen schrikt niet, ook al probeert het spookje hem bang te maken. Prentenboek met paginagrote illustraties in zachte kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Spookje en ik
Auteur
Bart Demyttenaere
Illustrator
Valérie D'Heur
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
[28] p. : ill.
ISBN
9789044809381

Besprekingen

In dit boek is een jongetje van een jaar of vier aan het woord die kennismaakt met een spookje dat door de muur binnenvliegt. Samen maken ze heel wat plezier. Zo speelt de jongen voor ouder, en het spookje voor kind. Wanneer mama echter binnenkomt, schrikt ze zich een bult. Dit verhaal wordt verteld in korte, krachtige zinnen. De taal is eenvoudig en op niveau. Op 12 dubbele bladzijden wordt een mooie spanningsboog opgebouwd. Storend is wel dat de intro wat te lang is en dat het even duurt vooraleer het spook in de kamer van het jongetje belandt. Op die manier komt de aanwezige humor niet helemaal tot zijn recht. Je wil immers gewoon weten hoe het verder gaat. Daarna wordt het ongeloofwaardige gegeven echter stap voor stap geloofwaardig gemaakt. De kleuter krijgt daarbij de kans om zijn angst op een veilige manier te beleven.

De illustraties werden grotendeels gemaakt in acryl, en zijn hier en daar bijgewerkt met potlood of pastel. De vertederende sfeer leent zich goed om de an…Lees verder
Prentenboek over een vriendschap tussen een jongen en een spookje. Een jongen (ik-figuur) vertelt dat spoken wel bestaan en dat zijn beste vriend een spook is. Deze probeert hem eerst bang te maken, maar het jongetje (zijn naam wordt niet genoemd) blijft vriendelijk. Hij vindt het spookje grappig. Spookje is eerst koppig, maar samen plezier hebben is ook leuk. De goed aansluitende tekst in de verleden tijd is geplaatst in de grappige paginagrote illustraties met grijsomlijnde figuren. De tekeningen beslaan steeds een dubbele pagina en zijn uitgevoerd in zachte tinten. Het spookje is vriendelijk getekend. Op het omslag staan tegen een gele achtergrond een glimlachende jongen en spookje afgebeeld. Vanaf ca. 4 jaar.